Verdere informatie volgt nog, bij vragen mail naar startis@icloud.nl
Soorten examens
Theorie-examen
Het theorie-examen leg je af bij het CBR. Deze kun je zelf inplannen. Je krijgt hier verschillende vragen in de categorieën ‘Gevaarherkenning’, ‘Kennis’ en ‘Inzicht’. Kom je tijdens het leren met vragen, dan kun je die tijdens de les uiteraard stellen. Ook zullen enkele voorkomende situaties in de rijles behandeld worden.
Let op! Om het praktijkexamen in te plannen is het vanuit het CBR verplicht om je theorie-examen te hebben behaald.
Om verder te oefenen met het theorie-examen kun je hier onder andere boeken, online examens en examentraining bestellen.
Praktijkexamen
Het praktijkexamen plan je samen met je rij-instructeur in. Dit examen duurt ongeveer 55 minuten, waarvan 35 minuten rijden met een examinator. Vooraf is er een klein gesprek en achteraf krijg je te horen of je wel of niet geslaagd bent en wat je moet verbeteren als je gezakt bent. Voor het examen begint rijd je met je instructeur nog een stukje, om weer even in te komen.
Het CBR heeft nog veel last van de gevolgen van Corona, de wachttijd bedraagt momenteel ongeveer 20 weken. Daarom vragen zij om goed voorbereid naar het examen te komen. Voor meer informatie over wanneer je examen kunt doen heeft het CBR hier handig informatie.
Tussentijdse toets
De tussentijdse toets is een voorbereiding op het praktijkexamen. Je rijdt hier ook met een examinator, om precies dat examengevoel te krijgen. Dit is dus een hele goede voorbereiding op het praktijkexamen. Je krijgt na de rit tips van de examinator om je voor te bereiden op je praktijkexamen. Ook kun je een vrijstelling krijgen voor een bijzondere verrichting, als je deze goed hebt uitgevoerd tijdens de tussentijdse toets. Het is bewezen dat er meer leerlingen slagen voor het praktijkexamen wanneer ze eerst een tussentijdse toets hebben gedaan
BNOR
Als je binnen 5 jaar 4 keer gezakt bent, moet je een ander soort examen doen. Het BNOR (Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid) examen duurt 70 minuten. De extra tijd wordt gebruikt om jou wat meer gerust te stellen en rustiger je examen in te gaan. De verdere eisen zijn hetzelfde als bij een normaal praktijkexamen.
Faalangst
Als je faalangst hebt kun je net als bij het BNOR examen doen met extra tijd. De extra tijd wordt gebruikt om jou wat meer gerust te stellen en rustiger je examen in te gaan. De verdere eisen zijn hetzelfde als bij een normaal praktijkexamen.